Poveștile adevărate sunt cele care ne inspiră cel mai mult, așa că am stat de vorbă cu Lucian, afiliat Profitshare, pentru a ne spune de ce face afiliere, cum face, cât câștigă și mai ales ce sfaturi are pentru ceilalți parteneri ai platformei.
Un hobby care îmi aduce venituri
Salut! Sunt Lucian din Târgu Mureș și am 39 de ani. Lucrez într-o bancă de top din România de peste 16 ani, iar afilierea este un hobby descoperit acum 3 ani. Un hobby frumos și profitabil în același timp.
Am început să fac marketing afiliat în urma unui articol pe care l-am găsit, cred întâmplător, pe internet. Și dacă bine îmi amintesc era chiar despre Profitshare. Nu știam nimic despre marketing afiliat la acel moment, însă știam ce este un site, cum se construiește și ceva cunoștințe basic despre motoarele de căutare. Asta se întâmpla imediat după anul nou, la începutul lui 2014.
Așa că mi-am înregistrat un domeniu și mi-am făcut un mic plan, cu gândul să fie un site dedicat afilierii. Am plecat din start cu acest obiectiv. Mă gândeam că pot să câștig bani în plus lucrând doar câteva ore, atunci când le am. Asta deoarece sunt angajat full time, călătoresc mult prin țară, iar timpul liber se regăsește mai mult prin weekend.
Nu am avut și nu am o nișă, tot ce am construit a fost de fapt „marea nișă”, cea a cumpărăturilor online, pe care, de altfel, se bazează toată afilierea. Părerea mea este că și afilierea este un proces de vânzare, nu te naști cu aceste abilități, însă poți foarte bine să le înveți.
Primii bani din afiliere au venit după 3 luni
Am lansat site-ul, am început activitatea de afiliere, iar după 3 luni au venit și primele rezultate. Un super-comision, aș zice: 103 lei la eMAG. Câștigul a fost peste așteptările mele, poate pentru că eram conștient că indexarea durează mai mult, stabilizarea cuvintelor cheie etc.
Astfel, am înțeles că pot câștiga și mai mulți bani și practic să-mi creez o sursă de venit suplimentară, stabilă. Pentru mine este un hobby, însă funcționalitatea este inversă. În mod normal pentru un hobby plătești ca să ți-l permiți, eu sunt plătit ca să-l am.
Îmi place afilierea deoarece întâlnesc diversitate: mediu concurențial, resurse, provocări, dezamăgiri, succese. Totul este într-o continuă schimbare, tradiționalismul și ceea ce funcționa în trecut, acum nu mai funcționează. Trebuie să te adaptezi mereu, să cauți alternative, să încerci și, dacă nu funcționează, să schimbi din nou.
De ce am ales Profitshare?
Deși am cochetat și cu alte rețele de afiliere, în prezent am ales Profitshare din câteva motive importante pentru mine: plata rapidă, platformă simplă și user friendly, ușor de folosit chiar și de către un începător, iar oamenii din spatele platformei te ajută cu orice. Chiar dacă nu întotdeauna am aflat ce căutăm sau nu am primit ce mi-am dorit, faptul că am simțit că există interes și implicare, pentru mine a însemnat mult. Până la urmă un afiliat este un client, atât al platformei de afiliere cât și al advertiserului.
Advertiserii trebuie să considere afiliații niște parteneri
Ingredientele relației pe care o au cu ceilalți parteneri (clienți, furnizori, prestatori servicii, colaboratori, etc) ni le dorim și noi, afiliații: seriozitate, comunicare, respectarea promisiunilor etc.
Content is the key
Da, probabil deja vă întrebați ce fel de afiliere fac și cât câștig. Folosesc doar ceea ce scriu, fără ads, fără email marketing, fără grupuri de Facebook sau, mai pe scurt, doar ce vine din motoarele de căutare. Și e normal să fie așa. O căutare targetată înseamnă o intenție de interes din partea clientului. Practic, vânzarea este deja făcută în proporție de 50%.
Cât câștig lunar, după 3 ani de afiliere? Vedeți mai jos, nu e un secret și am taxele plătite la zi :). Cea mai mare sumă până acum este 5.500 lei, comisioane aferente unui ciclu de 30 de zile, însă sunt conștient că se poate mult mai mult. Și am multe zone încă neexplorate.
Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi, totuși, pentru cei care va doriți să începeți sau să creșteți în afiliere vă recomand în primul rând să aveți răbdare. Rezultatele nu apar peste noapte și nici întâmplător. Planificați, creați-vă o strategie, munciți să o puneți în practică și monitorizați permanent. De exemplu, un link corect către produsul descris și nu către homepage-ul advertiserului, poate face diferența între a avea sau nu acel comision. Și, așa cum spuneam și la început, informează-te permanent – schimbarea este singură constantă, inclusiv în afiliere.
Motoarele de căutare își schimbă algoritmii, advertiserii își schimbă abordarea, produsele, prețurile, aduc elemente noi în relația cu clienții, deci fii pe fază.
Nu faceți rabat la calitatea hostingului. Viteza de încărcare a site-ului, template responsive pe orice device, optimizarea AMP și un certificat SSL decent, sunt elemente de „must have” în afilierea prin conținut.
Nu copiați, Google nu e naiv! (le mulțumesc pe această cale celor care îmi copiază conținutul cu tot cu linkurile de afiliere și linkurile interne, care astfel au devenit backlink-uri)
Scrieți pentru oameni având în minte motoarele de căutare. Desigur, calitatea informației dintr-un articol este importantă, în același timp, felul în care informația este scrisă/așezată (și implicit interpretată de algoritmii de indexare) face diferența când vine vorba despre poziția ocupată în căutări.
În speranța că am reușit să vă motivez puțin și chiar să vă ofer câteva repere utile în ceea ce faceți sau vă propuneți să începeți, vă doresc mult succes și multe comisioane. Aprobate, desigur :).
Ștefania Grăjdeanu
Latest posts by Ștefania Grăjdeanu (see all)
- Noi oportunități de afiliere în Profitshare. Vezi ce oferte au noii advertiseri! - 6 iulie 2017
- Carturesti.ro lansează concursul verii cu premii în bani - 4 iulie 2017
- 3 noi advertiseri se alătură Profitshare - 29 iunie 2017
Tag-uri: advertiseri, afiliati, afiliere, hobby, marketing afiliat, sfaturi